Menu
First Aid Training - Burn injury

De Regel van 9 bij Brandwonden: Een Cruciale Kennis voor Iedereen

10 maanden ago 113

Heb je je ooit afgevraagd hoe medische professionals de ernst van brandwonden beoordelen? Het antwoord is de Regel van 9, een eenvoudige maar effectieve methode die wordt gebruikt om het percentage van het lichaam te berekenen dat is verbrand. Het is een essentiële vaardigheid die iedereen zou moeten kennen, niet alleen gezondheidswerkers. Laten we deze regel eens nader bekijken.

Wat is de Regel van 9?

De Regel van 9 is een snelle en eenvoudige manier om de ernst van brandwonden te beoordelen. Het is gebaseerd op het idee dat het menselijk lichaam kan worden verdeeld in gebieden van 9% of een veelvoud daarvan. Het hoofd en de nek vormen bijvoorbeeld 9% van het lichaam, elk been is 18% (twee keer 9), enzovoort.

Waarom is de Regel van 9 belangrijk?

De Regel van 9 is cruciaal omdat het helpt te bepalen hoe ernstig een brandwond is. Dit is belangrijk voor de behandeling en het herstel van de patiënt. Het bepaalt ook of de patiënt moet worden overgebracht naar een gespecialiseerd brandwondencentrum.

Hoe werkt de Regel van 9?

De Regel van 9 verdeelt het lichaam als volgt:

 • Het hoofd en de nek zijn 9%
 • Elke arm is 9%
 • De borst is 9% en de buik is ook 9%
 • De bovenrug en de onderrug zijn elk 9%
 • Elk been is 18% (voorkant 9% en achterkant 9%)
 • De lies is 1%

Door deze percentages op te tellen, kunnen medische professionals snel bepalen welk percentage van het lichaam is verbrand.

Even zoeken op google geeft je een handige afbeelding, die ik niet zomaar meer op deze site mag plaatsen i.v.m. copyright.

Wat te doen bij brandwonden?

Het is belangrijk om te weten wat je moet doen als jij of iemand anders een brandwond oploopt. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen:

 1. Verwijder de persoon uit de bron van de brandwond, indien veilig.
 2. Bel onmiddellijk de hulpdiensten.
 3. Koel de brandwond met koud maar niet ijskoud water.
 4. Bescherm de brandwond met een schoon, droog doek.
 5. Geef geen eten of drinken als de brandwond ernstig is.

Conclusie

De Regel van 9 is een essentiële vaardigheid die iedereen zou moeten kennen. Het kan helpen om de ernst van brandwonden snel te beoordelen en de juiste actie te ondernemen. Zorg ervoor dat je deze kennis deelt met je geliefden, het kan levens redden!

Ik hoop dat je dit artikel nuttig en informatief vond. Onthoud, kennis is macht, vooral als het gaat om gezondheid en veiligheid. Blijf veilig!

Wil je meer weten over dit onderwerp, raadpleeg dan betrouwbare medische bronnen of neem contact op met gezondheidswerkers.

De informatie in dit artikel is niet bedoeld als vervanging van professioneel medisch advies. Bij brandwonden of andere medische noodsituaties, neem altijd contact op met een zorgverlener.

Bronnen:

Brandwondenzorg Nederland. (n.d.). De regel van negen. https://brandwondenzorg.nl/behandeling-van-brandwonden/de-regel-van-negen/

Meld je aan voor onze nieuwsbrief die we ongeveer 1 x per kwartaal versturen met handige weetjes en extra's die niet op de site te vinden zullen zijn.

We beloven je dat we je nooit spam sturen.

Bekijk ons privacybeleid voor meer informatie.

– Advertisement –
– Advertisement –
nope