Menu
Man Wearing Black Hoodie Carries Black and Gray Backpacker Near Trees during Foggy Weather

De perfecte rugzak kiezen: wat tips

7 maanden ago 36

Of je nu een dagje gaat wandelen, een fietstocht maakt of je klaarmaakt voor een meerdaagse backpackreis, de juiste rugzak kan een wereld van verschil maken. Maar hoe kies je de perfecte rugzak? En hoe stel je hem handig af? Geen zorgen, ik ben hier om je te helpen!

Waarvoor ga je de rugzak gebruiken?

De eerste vraag die je jezelf moet stellen is: waarvoor ga ik de rugzak gebruiken? Dit lijkt misschien een voor de hand liggende vraag, maar het is belangrijk om hier goed over na te denken. Er zijn namelijk drie verschillende types rugzakken die elk hun eigen voordelen hebben.

 • Dagrugzak: Perfect voor dagelijkse activiteiten, zoals naar je werk of school gaan, of voor een dagje uit.
 • Fietsrugzak: Speciaal ontworpen voor fietsers, met functies zoals een helmnet en een hydratatiecompartiment.
 • Trekkingrugzak: Deze rugzakken zijn groter en hebben meer opslagruimte, ideaal voor meerdaagse tochten of backpackreizen.

Waar moet je op letten bij de aanschaf?

Vooral bij de aankoop van een trekkingrugzak zijn er veel dingen om op te letten. De grootte, het materiaal, de indeling van de vakken, de aanwezigheid van een regenhoes, enzovoort. Maar het belangrijkste is toch wel het draagcomfort. Je wilt immers niet na een uur lopen al last krijgen van je schouders of rug.

Hoe stel je je rugzak handig af?

Misschien wel net zo belangrijk als de keuze van je rugzak, is het goed afstellen ervan. Een goed afgestelde rugzak zorgt voor een betere gewichtsverdeling en voorkomt rug- en schouderklachten. Hier zijn een paar tips:

 •  Maak alle riemen los, met de nadruk op álle.
 •  Hang de rugzak, met de losse riemen, om.
 •  Buig voorover en schuif de rugzak hoog op de rug, zodat de heupbanden net boven heuphoogte zitten.
 •  Snoer, terwijl je nog voorover gebukt staat, de heupriemen aan en ga weer rechtop staan. Als het goed is, rust het meeste gewicht nu op je heupen. Dat is belangrijk voor het comfort.
 •  Trek de schouderbanden aan, zodat het gewicht op de heupen blijft rusten, maar de rugzak tegen je rug wordt aangetrokken.
 •  Stel banden boven de schouder zo af dat de gewichtsverdeling schouder/heup gelijk blijft aanvoelen, maar dat het geheel strakker komt te staan.
 •  Borstlus gebruiken ter verdeling van het gewicht. Zorg dat deze niet te strak/hoog zit, zodat je ademhaling niet wordt bemoeilijkt.
 •  Het meeste gewicht draag je met de heupen en de rugzak dient niet te ‘zwabberen’ aan je lichaam. Het moet mogelijk zijn om relatief makkelijk met je hand tussen de schouderband en je schouder te komen

Met deze tips in je achterhoofd, ben je helemaal klaar om de perfecte rugzak te kiezen. En onthoud: de beste rugzak is de rugzak die het beste bij jou past.

Laat je bij BEVER of de ANWB eens adviseren, daar kun je ook rugzakken passen en kunnen de mensen nog veel meer vertellen waar je op moet letten.

 

Veel succes!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief die we ongeveer 1 x per kwartaal versturen met handige weetjes en extra's die niet op de site te vinden zullen zijn.

We beloven je dat we je nooit spam sturen.

Bekijk ons privacybeleid voor meer informatie.

– Advertisement –
– Advertisement –
nope